Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.

In this research project, the design of an operating procedures plan (OPP) was carried out to improve manufacturing practices in the company La Pescadería Barú. For this, first, an analysis of the current situation was carried out using a diagnostic tool based on the guidelines described in Chapter...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Almeida Llamas, John Jairo, Peña González, Albaro Jose
Other Authors: Álvarez Caez, Mauro Manuel
Format: Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
Language:spa
Published: Universidad Antonio Nariño 2022
Subjects:
Online Access:http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6852
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
_version_ 1812646852658462720
author Almeida Llamas, John Jairo
Peña González, Albaro Jose
author2 Álvarez Caez, Mauro Manuel
author_facet Álvarez Caez, Mauro Manuel
Almeida Llamas, John Jairo
Peña González, Albaro Jose
author_sort Almeida Llamas, John Jairo
collection DSpace
description In this research project, the design of an operating procedures plan (OPP) was carried out to improve manufacturing practices in the company La Pescadería Barú. For this, first, an analysis of the current situation was carried out using a diagnostic tool based on the guidelines described in Chapter VII Decree 3075 of 1997, which yielded a percentage of compliance in the category’s storage, transportation, distribution and marketing of 40, 75, 50 and 66.5 respectively. Next, the identification of weaknesses or opportunities for improvement was carried out through a SWOT analysis, where it was found that the owner and the staff were unaware of the regulations studied, shortage of drinking water, inadequate waste management, absence of documentation of procedures carried out and Inadequate distribution of areas inside the point of sale. Finally, the PPO and an improvement implementation plan were designed in which the cleaning and disinfection POs, waste management POs, drinking water supply POs, PEPS Method, product preservation method and performance of a training plan.
format Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
id repositorio.uan.edu.co-123456789-6852
institution Repositorio Digital UAN
language spa
publishDate 2022
publisher Universidad Antonio Nariño
record_format dspace
spelling repositorio.uan.edu.co-123456789-68522024-10-09T22:35:38Z Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997. Almeida Llamas, John Jairo Peña González, Albaro Jose Álvarez Caez, Mauro Manuel BPM Decreto 3075 de 1997 Productos Pesqueros Barú BPM Decree 3075 of 1997 Fishery Products Barú In this research project, the design of an operating procedures plan (OPP) was carried out to improve manufacturing practices in the company La Pescadería Barú. For this, first, an analysis of the current situation was carried out using a diagnostic tool based on the guidelines described in Chapter VII Decree 3075 of 1997, which yielded a percentage of compliance in the category’s storage, transportation, distribution and marketing of 40, 75, 50 and 66.5 respectively. Next, the identification of weaknesses or opportunities for improvement was carried out through a SWOT analysis, where it was found that the owner and the staff were unaware of the regulations studied, shortage of drinking water, inadequate waste management, absence of documentation of procedures carried out and Inadequate distribution of areas inside the point of sale. Finally, the PPO and an improvement implementation plan were designed in which the cleaning and disinfection POs, waste management POs, drinking water supply POs, PEPS Method, product preservation method and performance of a training plan. En el presente proyecto de investigación se llevó a cabo el diseño de un plan de procedimientos operativos (PPO) para mejorar las prácticas de manufactura en la empresa La Pescadería Barú. Para esto, primeramente, se realizó un análisis de la situación actual haciendo uso de una herramienta diagnostico basada en los lineamientos descritos en el capítulo VII Decreto 3075 de 1997 la cual arrojó un porcentaje de cumplimiento en las categorías almacenamiento, transporte, distribución y comercialización de 40, 75, 50 y 66. 5 respectivamente. Seguidamente se realizó la identificación de debilidades u oportunidades de mejora a través de un análisis DOFA, donde se encontró que el propietario y el personal desconocían sobre la normatividad estudiada, escasez de agua potable, manejo inadecuado de residuos, ausencia de documentación de procedimientos realizados y distribución inadecuada de áreas al interior del punto de venta. Por último, se diseñó el PPO y un plan de implementación de mejoras en el cual se integraron los PO de limpieza y desinfección, PO de manejo de residuos, PO de abastecimiento de agua potable, Método PEPS, Método de preservación de productos y realización de un plan de capacitaciones. Ingeniero(a) Industrial Pregrado Presencial Monografía 2022-08-27T18:32:40Z 2022-08-27T18:32:40Z 2022-08-27 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6852 Avdalov, N. (2012). Manual de manipulación y comercialización de productos pesqueros. Infopesca, 53(9), 1689–1699. Bejarano, C. (2018). Barú: la costa sin playas. Pontifica Universidad Javeriana. Biotec. (2012). Espuma clorada: Ficha tecnica (p. 1). Chavarro, D., & Mejia, A. (2018). DISEÑO DE PLAN DE SANEAMIENTO BÁSICO MEDIANTE LA IMPLEMENTACIÓN DE SOLUCIONES PRÁCTICAS QUE RESPONDAN A LAS PROBLEMÁTICAS DE LA FINCA PISCÍCOLA LA VERAKA [Santo Tomas]. https://doi.org/10.1016/j.gecco.2019.e00539%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.foreco.2018.06.0 29%0Ahttp://www.cpsg.org/sites/cbsg.org/files/documents/Sunda Pangolin National Conservation Strategy and Action Plan %28LoRes%29.pdf%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.forec Chen, H., Liu, S., Chen, Y., Chen, C., Yang, H., & Chen, Y. (2020). Food safety management systems based on ISO 22000:2018 methodology of hazard analysis compared to ISO 22000:2005. Accreditation and Quality Assurance, 25(1), 23–37. https://doi.org/10.1007/s00769-019-01409-4 Codex. (2020). Principios generales de ingiene de los alimentos CXC 1-1969. SELL Journal, 5(1), 55. DETTER. (1999). Jabon yodado: Ficha tenica (p. 1). Fuad, M. A. Z., Iranawati, F., & Kartikaningsih, H. (2021). Evaluation of good manufacturing practices (GMPs) in traditional fish cracker home industries in Pangkahkulon-Gresik, East Java, Indonesia. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 890(1), 1–8. https://doi.org/10.1088/1755-1315/890/1/012050 Galapos, C. de G. (2015). Manual de buenas practicas de manejo y aseguramiento de la calidad de productos pesqueros (pp. 21–50). ICONTEC. (2005). Norma Tecnica Colombiana (NTC-ISO 22000) (Issue 571). Laricheva, K., & Petrov, D. (2020). The experience in implementing the food safety management system at a meat processing enterprise. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 613(1), 1–7. https://doi.org/10.1088/1755-1315/613/1/012068 instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf Cartagena (Bolívar - Colombia) Universidad Antonio Nariño Ingeniería Industrial Facultad de Ingeniería Industrial Cartagena
spellingShingle BPM
Decreto 3075 de 1997
Productos Pesqueros
Barú
BPM
Decree 3075 of 1997
Fishery Products
Barú
Almeida Llamas, John Jairo
Peña González, Albaro Jose
Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.
title Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.
title_full Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.
title_fullStr Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.
title_full_unstemmed Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.
title_short Diseño de un plan de procedimientos operativos de la empresa La Pescadería Barú; basados en el decreto 3075 de 1997.
title_sort diseno de un plan de procedimientos operativos de la empresa la pescaderia baru basados en el decreto 3075 de 1997
topic BPM
Decreto 3075 de 1997
Productos Pesqueros
Barú
BPM
Decree 3075 of 1997
Fishery Products
Barú
url http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6852
work_keys_str_mv AT almeidallamasjohnjairo disenodeunplandeprocedimientosoperativosdelaempresalapescaderiabarubasadoseneldecreto3075de1997
AT penagonzalezalbarojose disenodeunplandeprocedimientosoperativosdelaempresalapescaderiabarubasadoseneldecreto3075de1997
  • Editorial
  • CRAI
  • Repositorio
  • Libros