Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020)
The present work aims to collect information on the presence of MO (microorganisms), such as Coliforms, Salmonella sp, Clostridium, among others present in consumer products, as well as surfaces of a poultry processing plant in the city of Bogota, in the periods from 2017 to 2020, where the control...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/3235 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
_version_ | 1812648150953885696 |
---|---|
author | Pineda Tavera, Carlos Anibal |
author2 | Garzon Jimenez, Sandra Patricia |
author_facet | Garzon Jimenez, Sandra Patricia Pineda Tavera, Carlos Anibal |
author_sort | Pineda Tavera, Carlos Anibal |
collection | DSpace |
description | The present work aims to collect information on the presence of MO (microorganisms), such as Coliforms, Salmonella sp, Clostridium, among others present in consumer products, as well as surfaces of a poultry processing plant in the city of Bogota, in the periods from 2017 to 2020, where the control of the GMP (Good Manufacturing Practices) and the evaluation of the SSOP (Standardized Operational Processes of Sanitation), will be determinant to generate a decrease of the load of microorganisms in the plant, as well as to assure the production of innocuous food for the human consumption. Knowing that the last report generated by the WHO (World Health Organization) reports that about 95% of diarrheal diseases in humans are a result of FD (Foodborne Diseases) (WHO, 2015), where the role of the veterinary doctor generates the impact of change in the food production chain. |
format | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-3235 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | spa |
publishDate | 2021 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-32352024-10-09T23:13:55Z Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) Pineda Tavera, Carlos Anibal Garzon Jimenez, Sandra Patricia Rosas Bernal, Yuly Elien Calidad de los alimentos, Inocuidad de los alimentos, Contaminación alimenticia, Microbiología de Alimentos, Inspección de alimentos, Enfermedades de transmisión alimentaria. Food quality, Food safety, Food contamination, Food microbiology, Food inspection, Foodborne diseases The present work aims to collect information on the presence of MO (microorganisms), such as Coliforms, Salmonella sp, Clostridium, among others present in consumer products, as well as surfaces of a poultry processing plant in the city of Bogota, in the periods from 2017 to 2020, where the control of the GMP (Good Manufacturing Practices) and the evaluation of the SSOP (Standardized Operational Processes of Sanitation), will be determinant to generate a decrease of the load of microorganisms in the plant, as well as to assure the production of innocuous food for the human consumption. Knowing that the last report generated by the WHO (World Health Organization) reports that about 95% of diarrheal diseases in humans are a result of FD (Foodborne Diseases) (WHO, 2015), where the role of the veterinary doctor generates the impact of change in the food production chain. El presente trabajo de grado, pretende recopilar información referente a la presencia de MO (Microorganismos), como Coliformes, Salmonella sp, Clostridium, entre otros presentes en productos de consumo, así como en superficies de una planta de beneficio de aves en la ciudad de Bogotá, en los periodos comprendidos desde el 2017 hasta el 2020, donde el control de las BPM (Buenas Prácticas de Manufactura) y la evaluación de los POES (Procesos Operativos Estandarizados de Saneamiento), serán determinantes para generar una disminución de la carga de microorganismos en la planta, así como asegurar la producción de alimentos inocuos para el consumo humano. Sabiendo que el último reporte generado por la OMS (Organización mundial de la Salud) informa que cerca del 95% de enfermedades diarreicas en humanos son producto de las ETAs (Enfermedades Transmitidas por Alimentos) (OMS, 2015), donde la función del médico veterinario genera el impacto de cambio en la cadena de producción de alimentos. Médico(a) Veterinario(a) Pregrado Presencial 2021-03-11T18:05:04Z 2021-03-11T18:05:04Z 2020-12-22 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/3235 ESPINOZA (2014), Desarrollo, Implementación y Verificación de Manuales de procedimientos operativos estandarizados de sanitizacion y buenas prácticas de manufactura para una mediana empresa cárnica. spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Medicina Veterinaria Facultad de Medicina Veterinaria Popayán - Alto Cauca |
spellingShingle | Calidad de los alimentos, Inocuidad de los alimentos, Contaminación alimenticia, Microbiología de Alimentos, Inspección de alimentos, Enfermedades de transmisión alimentaria. Food quality, Food safety, Food contamination, Food microbiology, Food inspection, Foodborne diseases Pineda Tavera, Carlos Anibal Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) |
title | Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) |
title_full | Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) |
title_fullStr | Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) |
title_full_unstemmed | Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) |
title_short | Evaluación de BPM - POES por análisis retrospectivo de pruebas microbiológicas en una planta de beneficio de aves en Bogotá (2017 – 2020) |
title_sort | evaluacion de bpm poes por analisis retrospectivo de pruebas microbiologicas en una planta de beneficio de aves en bogota 2017 2020 |
topic | Calidad de los alimentos, Inocuidad de los alimentos, Contaminación alimenticia, Microbiología de Alimentos, Inspección de alimentos, Enfermedades de transmisión alimentaria. Food quality, Food safety, Food contamination, Food microbiology, Food inspection, Foodborne diseases |
url | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/3235 |
work_keys_str_mv | AT pinedataveracarlosanibal evaluaciondebpmpoesporanalisisretrospectivodepruebasmicrobiologicasenunaplantadebeneficiodeavesenbogota20172020 |