Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País

The purpose of this study is to analyze the Colombian cocoa market during the period from 2012 to 2023, aiming to contribute to the strengthening of the cocoa industry as an emerging product. To achieve this, a documentary methodology will be employed to gather data from secondary sources derived fr...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Cobos Rodríguez, Miguel Ángel
Other Authors: García Rodríguez, Jaime Eduardo
Format: Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado
Language:Español
Published: Universidad Antonio Nariño 2025
Subjects:
Online Access:https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/12281
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
_version_ 1824086940744417280
author Cobos Rodríguez, Miguel Ángel
author2 García Rodríguez, Jaime Eduardo
author_facet García Rodríguez, Jaime Eduardo
Cobos Rodríguez, Miguel Ángel
author_sort Cobos Rodríguez, Miguel Ángel
collection DSpace
description The purpose of this study is to analyze the Colombian cocoa market during the period from 2012 to 2023, aiming to contribute to the strengthening of the cocoa industry as an emerging product. To achieve this, a documentary methodology will be employed to gather data from secondary sources derived from scientific databases, official records, and expert organizations in the field, limited to the period from 2012 to 2023, regarding various variables such as production volumes, export destinations, and economic factors that influence Colombian cocoa trade.
format Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado
id repositorio.uan.edu.co-123456789-12281
institution Repositorio Digital UAN
language Español
publishDate 2025
publisher Universidad Antonio Nariño
record_format dspace
spelling repositorio.uan.edu.co-123456789-122812025-02-11T17:16:31Z Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País Cobos Rodríguez, Miguel Ángel García Rodríguez, Jaime Eduardo exportaciones de cacao volúmenes de producción destinos de exportación cocoa exports production volumes export destinations The purpose of this study is to analyze the Colombian cocoa market during the period from 2012 to 2023, aiming to contribute to the strengthening of the cocoa industry as an emerging product. To achieve this, a documentary methodology will be employed to gather data from secondary sources derived from scientific databases, official records, and expert organizations in the field, limited to the period from 2012 to 2023, regarding various variables such as production volumes, export destinations, and economic factors that influence Colombian cocoa trade. El propósito del presente estudio es analizar el mercado de cacao colombiano durante el periodo 2012 - 2023, con el fin de contribuir al fortalecimiento de la industria cacaotera como producto emergente. Para tales fines se empleará una metodología documental que permitirá obtener datos de fuentes secundarias derivadas de bases científicas, oficiales y organismos expertos en el área, delimitado al periodo 2012 - 2023, en relación con diferentes variables, como volúmenes de producción, destinos de exportación, y factores económicos que influyen en el comercio del cacao colombiano. final Profesional en Comercio Internacional Pregrado Presencial Monografía 2025-02-11T17:16:29Z 2025-02-11T17:16:29Z 2025-02-09 2025-02-11 Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado Estudio de caso info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec http://purl.org/redcol/resource_type/PIC http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/12281 Español info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 pdf application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Comercio Internacional Facultad de Ciencias Económicas y Administrativas Bogotá - Federmán instname:Universidad Antonio Nariño Abbott, P. C., Benjamin, T. J., Burniske, G. R., Croft, M. M., Fenton, M., Kelly, C. R., Lundy, M. M., Rodríguez Camayo, F., & Wilcox, M. D. (2018). An analysis of the supply chain of cacao in Colombia. https://hdl.handle.net/10568/96636 AENOR. (2024). Norma ISO 22000 de Seguridad Alimentaria | AENOR. https://www.aenor.com/certificacion/alimentacion/seguridad-alimentaria Alejos Villanueva, L. del C., & Ríos Ríos, A. R. (2019). Competitividad y los factores que influyen en las exportaciones de cacao de Perú. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). https://doi.org/10.19083/tesis/625705 Arias, F. G. (2012). El Proyecto de Investigación. Introducción a la Metodología Científica. 6ta. Edición. Fidias G. Arias Odón Barrientos Felipa, P. (2015). LA CADENA DE VALOR DEL CACAO EN PERÚ Y SU OPORTUNIDAD EN EL MERCADO MUNDIAL. Semestre Económico, 18(37), 129-155. Bertran Leiva, F. J. (2020). Análisis de la evolución del concepto de competitividad regional [Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Económicas]. http://cvl.bdigital.uncu.edu.ar/ Cambisaca-Díaz, M., & Macías-Badaraco, K. (2023). Competitividad de las exportaciones de cacao en Ecuador 2015 – 2020. Revista Económica, 11(1), Article 1. https://doi.org/10.54753/rve.v11i1.1595 Charry Camacho, A., & Vélez Betancourt, A. F. (2021). Cadenas sostenibles ante un clima cambiante. El cacao en Colombia. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit. https://hdl.handle.net/10568/114754 Chaustre, R. A. C., & Castillo, P. C. C. (2018). La importancia de la exportación del cacao en Colombia y los países en América Latina. Revista Investigación & Gestión, 1(1), Article 1. https://doi.org/10.22463/26651408.1514 Crespo Álvarez, D. F. (2023). Niveles de ventas de la Asociación de Trabajadores Agrícolas Autónomos del Recinto San Francisco de Soledad en el Cantón Simón Bolívar, periodo 2022 [bachelorThesis, Babahoyo: UTB-FAFI. 2023]. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14696
spellingShingle exportaciones de cacao
volúmenes de producción
destinos de exportación
cocoa exports
production volumes
export destinations
Cobos Rodríguez, Miguel Ángel
Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País
title Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País
title_full Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País
title_fullStr Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País
title_full_unstemmed Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País
title_short Análisis de las Exportaciones de Cacao Colombiano entre 2012 y 2023 como Producto Emergente de la Economía del País
title_sort analisis de las exportaciones de cacao colombiano entre 2012 y 2023 como producto emergente de la economia del pais
topic exportaciones de cacao
volúmenes de producción
destinos de exportación
cocoa exports
production volumes
export destinations
url https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/12281
work_keys_str_mv AT cobosrodriguezmiguelangel analisisdelasexportacionesdecacaocolombianoentre2012y2023comoproductoemergentedelaeconomiadelpais
  • Editorial
  • CRAI
  • Repositorio
  • Libros