Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)

Currently, several studies have focused on evaluating the antimicrobial capacity of secondary metabolites in plants, given that this could be an alternative for the treatment of various health implications, both oral and general. The main objective of the work was to evaluate the inhibitory effect o...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Martinez Velásquez, Ingrith Daniela, Velásquez Mahecha, Valeryn Camila, Arenas Rodríguez, Yorlay Natalia
Other Authors: Cuellar Mancilla, Jorge Orlando
Format: Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
Language:spa
Published: Universidad Antonio Nariño 2024
Subjects:
Online Access:http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/9309
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
_version_ 1812647662837563392
author Martinez Velásquez, Ingrith Daniela
Velásquez Mahecha, Valeryn Camila
Arenas Rodríguez, Yorlay Natalia
author2 Cuellar Mancilla, Jorge Orlando
author_facet Cuellar Mancilla, Jorge Orlando
Martinez Velásquez, Ingrith Daniela
Velásquez Mahecha, Valeryn Camila
Arenas Rodríguez, Yorlay Natalia
author_sort Martinez Velásquez, Ingrith Daniela
collection DSpace
description Currently, several studies have focused on evaluating the antimicrobial capacity of secondary metabolites in plants, given that this could be an alternative for the treatment of various health implications, both oral and general. The main objective of the work was to evaluate the inhibitory effect of the metabolic extracts of Moringa oleifera on the microorganisms present in samples collected from the oral cavity of patients from Villavicencio - Meta. An extraction process of secondary metabolites was carried out using the cold percolation technique; subsequently, the resulting extract was taken to a rotary evaporator.
format Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
id repositorio.uan.edu.co-123456789-9309
institution Repositorio Digital UAN
language spa
publishDate 2024
publisher Universidad Antonio Nariño
record_format dspace
spelling repositorio.uan.edu.co-123456789-93092024-10-09T22:59:12Z Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia) Martinez Velásquez, Ingrith Daniela Velásquez Mahecha, Valeryn Camila Arenas Rodríguez, Yorlay Natalia Cuellar Mancilla, Jorge Orlando Acuña Mayorga, Yolanda Milena fitoquímico inhibitorio metabolitos antimicrobiano cavidad oral extracción. phytochemical inhibitory metabolites antimicrobial oral cavity extraction Currently, several studies have focused on evaluating the antimicrobial capacity of secondary metabolites in plants, given that this could be an alternative for the treatment of various health implications, both oral and general. The main objective of the work was to evaluate the inhibitory effect of the metabolic extracts of Moringa oleifera on the microorganisms present in samples collected from the oral cavity of patients from Villavicencio - Meta. An extraction process of secondary metabolites was carried out using the cold percolation technique; subsequently, the resulting extract was taken to a rotary evaporator. En la actualidad son varios los estudios que se han enfocado en evaluar la capacidad antimicrobiana que presentan los metabolitos secundarios en las plantas, dado que esta podría ser una alternativa para el tratamiento de diversas implicaciones en la salud, tanto bucal como general. El principal objetivo del trabajo fue evaluar el efecto inhibitorio de los extractos metabólicos de la Moringa oleifera sobre los microorganismos presentes en muestras recolectadas en cavidad oral de pacientes de Villavicencio - Meta. Se llevó a cabo un proceso de extracción de metabolitos secundarios implementado la técnica de percolación en frío, posteriormente el extracto resultante fue llevado a rotavapor Odontólogo(a) Pregrado Presencial Investigación 2024-02-20T20:53:07Z 2024-02-20T20:53:07Z 2023-11-08 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/9309 Alarcón, M., Fernández, R., Silva, D., & Reyes, D. (2017). Salus Moringa oleifera: potenciales usos en odontologia Moringa oleifera: potential uses in dentistry. Rev. Salus, 21(2), 28–34. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=375953625007 Alsaraf, K. M., Abd, S. T., & Husain, N. S. (2016). An Antimicrobial Activity of Moringa Oleifera Extract in Comparison to Chlorhexidene Gluconate : In Vitro Study. Journal of Baghdad College of Dentistry, 28(1), 183–187. https://doi.org/10.12816/0024732 Alsaraf, K. M., Abd, S. T., & Husain, N. S. (2016). An Antimicrobial Activity of Moringa Oleifera Extract in Comparison to Chlorhexidene Gluconate : In Vitro Study. Journal of Baghdad College of Dentistry, 28(1), 183–187. https://doi.org/10.12816/0024732 Blanco Carrión, A., & Otero Rey, E. (2014). Patología oral asociada a la sequedad bucal. Avances En Odontoestomatologia, 30(3), 129–133. https://doi.org/10.4321/S0213-12852014000300005 Chiedozie, E. I., Ahamefula, O. F., Ukamaka, A. A., Ezemokwe, I., Chiedozie, O., & Felix, A. (2016a). Anti-Inflammatory, Antimicrobial and Stability Studies of Poly-Herbal Mouthwashes against Streptococcus mutans. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 5(5), 354–361 Chiedozie, E. I., Ahamefula, O. F., Ukamaka, A. A., Ezemokwe, I., Chiedozie, O., & Felix, A. (2016b). Anti-Inflammatory, Antimicrobial and Stability Studies of Poly-Herbal Mouthwashes against Streptococcus mutans. ~ 354 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 5(5) Consuelo Domínguez-Barradas, Gerardo EliseoCruz-Morales, & Carlos González-Gándara. (2015). Medicinal plants of the Ecological Reserve “Sierra of Otontepec” Township Chontla , Veracruz, Mexico. Ciencia UAT, 9(2), 41–52. https://revistaciencia.uat.edu.mx/index.php/CienciaUAT/article/view/708/359%0Ahttp:// www.scielo.org.mx/article_plus.php?pid=S2007-78582015000100041&tlng=es&lng=es Cruz Quintana, S. M., Díaz Sjostrom, P., Arias Socarrás, D., & Mazón Baldeón, G. M. (2017). Microbiota of oral cavity ecosystems. Revista Cubana de Estomatologia, 54(1), 84–99. Doherty, R. (2016). Biofilms: What does subgingival plaque look like? British Dental Journal, 221(1), 16. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2016.487 Doherty, R. (2016). Biofilms: What does subgingival plaque look like? British Dental Journal, 221(1), 16. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2016.487 instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Odontología Facultad de Odontología Villavicencio
spellingShingle fitoquímico
inhibitorio
metabolitos
antimicrobiano
cavidad oral
extracción.
phytochemical
inhibitory
metabolites
antimicrobial
oral cavity
extraction
Martinez Velásquez, Ingrith Daniela
Velásquez Mahecha, Valeryn Camila
Arenas Rodríguez, Yorlay Natalia
Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)
title Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)
title_full Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)
title_fullStr Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)
title_full_unstemmed Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)
title_short Efecto de la Moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral, estudio in vitro en Villavicencio (Colombia)
title_sort efecto de la moringa oleifera sobre los microorganismos de cavidad oral estudio in vitro en villavicencio colombia
topic fitoquímico
inhibitorio
metabolitos
antimicrobiano
cavidad oral
extracción.
phytochemical
inhibitory
metabolites
antimicrobial
oral cavity
extraction
url http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/9309
work_keys_str_mv AT martinezvelasquezingrithdaniela efectodelamoringaoleiferasobrelosmicroorganismosdecavidadoralestudioinvitroenvillavicenciocolombia
AT velasquezmahechavaleryncamila efectodelamoringaoleiferasobrelosmicroorganismosdecavidadoralestudioinvitroenvillavicenciocolombia
AT arenasrodriguezyorlaynatalia efectodelamoringaoleiferasobrelosmicroorganismosdecavidadoralestudioinvitroenvillavicenciocolombia
  • Editorial
  • CRAI
  • Repositorio
  • Libros