Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática
Transgenic foods have revolutionized different areas of health, Sincé they can carry key genetic information for immunological action against diseases such as caries; the present study had as objective to determine the effects of the consumption of transgenic foods on caries in adult population from...
Saved in:
Main Authors: | , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
_version_ | 1812647004845637632 |
---|---|
author | Serrano Diaz, Paula Alejandra Valencia Isaza, Natalia Lozano Calderón, Angela |
author2 | Cuellar, Ana Paola |
author_facet | Cuellar, Ana Paola Serrano Diaz, Paula Alejandra Valencia Isaza, Natalia Lozano Calderón, Angela |
author_sort | Serrano Diaz, Paula Alejandra |
collection | DSpace |
description | Transgenic foods have revolutionized different areas of health, Sincé they can carry
key genetic information for immunological action against diseases such as caries; the
present study had as objective to determine the effects of the consumption of transgenic
foods on caries in adult population from a descriptive methodology and systematic review
type in which the prism method was used and the application of equations constructed by
means of key words and Boolean connectors, which were entered to the bibliographic
search engines, a total of 11 articles were filtered which indicated results an immune effect
especially in probiotic foods for the prevention of caries; other foods such as genetically
modified saturated fats can have negative effects. The study concludes that further
research should be carried out in order to identify the immune information that these foods
may carry against streptococcus mutans. |
format | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-8677 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | spa |
publishDate | 2023 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-86772024-10-09T22:39:53Z Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática Serrano Diaz, Paula Alejandra Valencia Isaza, Natalia Lozano Calderón, Angela Cuellar, Ana Paola García Rojas, Claudia Lorena Caries alimentos transgénicos probióticos agentes anticariogénicos anticariogenic agents probiotics transgenic foods Caries Transgenic foods have revolutionized different areas of health, Sincé they can carry key genetic information for immunological action against diseases such as caries; the present study had as objective to determine the effects of the consumption of transgenic foods on caries in adult population from a descriptive methodology and systematic review type in which the prism method was used and the application of equations constructed by means of key words and Boolean connectors, which were entered to the bibliographic search engines, a total of 11 articles were filtered which indicated results an immune effect especially in probiotic foods for the prevention of caries; other foods such as genetically modified saturated fats can have negative effects. The study concludes that further research should be carried out in order to identify the immune information that these foods may carry against streptococcus mutans. Los alimentos transgénicos han revolucionado diferentes areas de la salud, dado que estos pueden llevar información genética clave para la acción inmunológica frente a enfermades como la caries; el presente estudio tuvo como objetivo determinar los efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos a partir de una metodología descriptiva y de tipo revisión sistemática en la que se usó el método prisma y la aplicación de ecuaciones construidas mediante palabras claves y conectores booleanos, las cuáles fueron ingresadas a los buscadores bibliográficos, se filtraron un total de 11 artículos los cuales indicaron resultados un efecto inmune en especial en alimentos probióticos para la prevención de la caries; otros alimentos como las grasas saturadas modificadas genéticamente pueden tener efectos negativos. En el estudio se concluye que se deben realizar mayores investigaciones con el fin de poder identificar la información inmune que puede llevar estos alimentos frente al streptococcus mutans. Odontólogo(a) Pregrado Presencial Investigación 2023-09-09T02:27:52Z 2023-09-09T02:27:52Z 2023-05-24 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677 Bergara, E. (2022). Dieta y caries dental. Guayaquil (Ecuador): Universidad de Guayaquil. Obtenido de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/49709 Blessy, J. (2020). Plantibodies as Edible Vaccine. Research & Reviews: A Journal of Immunology, 25-29. Center Forfood Safety. (24 de Agosto de 2022). Obtenido de https://www.centerforfoodsafety.org/issues/311/ge-foods/ge-food-and-your-health Cerón, X. (2016). El sistema ICDAS como método complementario para el diagnóstico de caries dental. Revista CES Odontología, 28(2), 100-109. Obtenido de http://www.scielo.org.co/pdf/ceso/v28n2/v28n2a08.pdf Ferraboschi, P. (2021). Applications of Lysozyme, an Innate Immune Defense Factor, as an Alternative Antibiotic. Milan (Italia9: MDPI. García P, M. V., & Sanín R, I. P. (2021). Relación de caries dental y el índice de masa corporal en niños de edad preescolar. Guadalajara (México): UAG. Godino, A. (2022). Biotechnology and oral health: Probiotic therapy to prevent dental caries. Revista Facucltad Odontologica, 2-5. Gonzales, A. (2018). Dental health: Relationship between dental caries and food consumption. Madrid (España): Pubmed. Harada, L. K. (2018). Biotechnological applications of bacteriophages: State of the art. Wroclaw (Poland9: PUBMED. doi:DOI: 10.1016/j.micres.2018.04.007 Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. (2020). Guia alimentaria basada en alimento para poblacion colombiana de 2 años. Bogotà: Binestar Familiar. Obtenido de www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/SNA/guiasalimentarias-basadas-en-alimentos.pdf instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf Neiva (Huila, Colombia) Universidad Antonio Nariño Odontología Facultad de Odontología Neiva Buganviles |
spellingShingle | Caries alimentos transgénicos probióticos agentes anticariogénicos anticariogenic agents probiotics transgenic foods Caries Serrano Diaz, Paula Alejandra Valencia Isaza, Natalia Lozano Calderón, Angela Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title | Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_full | Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_fullStr | Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_full_unstemmed | Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_short | Efectos del consumo de Alimentos transgénicos sobre la caries en población de adultos: una revisión sistemática |
title_sort | efectos del consumo de alimentos transgenicos sobre la caries en poblacion de adultos una revision sistematica |
topic | Caries alimentos transgénicos probióticos agentes anticariogénicos anticariogenic agents probiotics transgenic foods Caries |
url | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8677 |
work_keys_str_mv | AT serranodiazpaulaalejandra efectosdelconsumodealimentostransgenicossobrelacariesenpoblaciondeadultosunarevisionsistematica AT valenciaisazanatalia efectosdelconsumodealimentostransgenicossobrelacariesenpoblaciondeadultosunarevisionsistematica AT lozanocalderonangela efectosdelconsumodealimentostransgenicossobrelacariesenpoblaciondeadultosunarevisionsistematica |