Evaluación morfométrica y medición de longitud en vellosidades intestinales en pollos de engorde de la línea Ross 500 suplementados con ajo (allium sativum) a diferentes dosis en el concentrado comercial en el municipio de Popayán.
The aim of this research was to evaluate the effect of garlic supplementation in commercial feed on 128 Ross 500 broiler chickens as a potential alternative to growth promoters in broiler chickens. Garlic contains compounds that promote animal health and optimize their well-being. To achieve this, t...
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Format: | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2023
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author | Mosquera Betancourt, David Esteban Nieto Martínez, Isabella |
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author_sort | Mosquera Betancourt, David Esteban |
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description | The aim of this research was to evaluate the effect of garlic supplementation in commercial
feed on 128 Ross 500 broiler chickens as a potential alternative to growth promoters in
broiler chickens. Garlic contains compounds that promote animal health and optimize their
well-being.
To achieve this, the chickens were evaluated from the first day of age, and it was observed
if there was an improvement in weight gain and an increase in intestinal villi length and
width. Garlic was added to commercial feed up to 42 days of production, using a random
system from day 16 to 42.
An analysis of variance, ANOVA test, and comparisons were applied to evaluate the
results. The poultry industry has expanded in recent years to meet the growing demand for
poultry products, so producers are seeking to improve the quality of meat and feed
conversion of birds to increase their performance and meet market demand.
The chickens were divided into different groups, each receiving a different dose of garlic in
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format | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-8538 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | spa |
publishDate | 2023 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-85382024-10-09T23:14:38Z Evaluación morfométrica y medición de longitud en vellosidades intestinales en pollos de engorde de la línea Ross 500 suplementados con ajo (allium sativum) a diferentes dosis en el concentrado comercial en el municipio de Popayán. Mosquera Betancourt, David Esteban Nieto Martínez, Isabella Castro Castro, Fernando Favian Angarita Alonso, Fredy Javier ajo pollo de engorde vellosidades intestinales 51.23 M912e commercial feed garlic broiler chickens The aim of this research was to evaluate the effect of garlic supplementation in commercial feed on 128 Ross 500 broiler chickens as a potential alternative to growth promoters in broiler chickens. Garlic contains compounds that promote animal health and optimize their well-being. To achieve this, the chickens were evaluated from the first day of age, and it was observed if there was an improvement in weight gain and an increase in intestinal villi length and width. Garlic was added to commercial feed up to 42 days of production, using a random system from day 16 to 42. An analysis of variance, ANOVA test, and comparisons were applied to evaluate the results. The poultry industry has expanded in recent years to meet the growing demand for poultry products, so producers are seeking to improve the quality of meat and feed conversion of birds to increase their performance and meet market demand. The chickens were divided into different groups, each receiving a different dose of garlic in their commercial concentrate. The length of the chickens' intestinal villi was measured, and a morphometric evaluation was performed to determine changes in the structure and shape of the villi. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la suplementación de ajo en el alimento comercial en 128 pollos de la línea Ross 500 como una alternativa potencial a los promotores de crecimiento en pollos de engorde. El ajo contiene compuestos que favorecen la salud del animal y optimizan su sanidad. Para ello, los pollos fueron evaluados desde el primer día de edad, y se observó si había una mejor ganancia de peso y un incremento en las vellosidades intestinales tanto en longitud como en ancho. El ajo se adicionó al alimento comercial hasta los 42 días de producción, utilizando el sistema de azar desde el día 16 hasta el 42. Se aplicó un análisis de varianza, la prueba ANOVA y comparaciones para evaluar los resultados. La industria avícola se ha expandido en los últimos años para satisfacer la creciente demanda de productos avícolas, por lo que los productores buscan mejorar la calidad de la carne y la conversión alimenticia de las aves para aumentar su rendimiento y satisfacer la demanda del mercado. Los pollos fueron divididos en diferentes grupos, cada uno recibiendo una dosis diferente de ajo en su concentrado comercial. Se midió la longitud de las vellosidades intestinales de los pollos y se realizó una evaluación morfométrica para determinar los cambios en la estructura y forma de las vellosidades. Médico(a) Veterinario(a) Pregrado Presencial Investigación 2023-08-16T22:03:20Z 2023-08-16T22:03:20Z 2023-04-28 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8538 Camacho., J. C. (2016). https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/18063/80872348.pdf?sequen ce=1&isAllowed=y. Obtenido de https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/18063/80872348.pdf?sequen ce=1&isAllowed=y Camacho., J. C. (2016). Obtenido de https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/18063/80872348.pdf?sequen ce=1&isAllowed=y Camacho., J. C. (2016). Obtenido de https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/18063/80872348.pdf?sequen ce=1&isAllowed=y López, M. F. (Julio de 2020). repositorio.espam.edu. Obtenido de https://repositorio.espam.edu.ec/bitstream/42000/1297/1/TTMV03D.pdf Matta, J. D. (20202). Obtenido de https://repositorio.cientifica.edu.pe/handle/20.500.12805/1431 Jimenez, A. (2011). Obtenido de https://revista.jdc.edu.co/index.php/Cult_cient/article/view/215/235 Emad Shukry, Salah El-Din EL-Hack, Mayada Ragab Farag, y otros. "Effect of Garlic (Allium sativum) Powder Supplementation on Performance and Immune Response of Broiler Chickens." Journal of Poultry Science, vol. 50, no. 2, 2013, pp. 167-174. A. I. El-Sheikh, T. E. El-Edel, y A. A. El-Darawany. "Effect of Dietary Garlic (Allium sativum) Supplementation as Feed Additive on Performance and Carcass Characteristics of Broiler Chicks." Life Science Journal, vol. 9, no. 4, 2012, pp. 3506-3511. Alireza Seidavi, Vito Laudadio, Vincenzo Tufarelli, y otros. "Effects of Dietary Garlic Supplementation on Productive Performance, Blood Haematology, Egg Traits and Egg Yolk Cholesterol Content in Lay Hens." Italian Journal of Animal Science, vol. 12, no. 4, 2013, pp. 483-487. Barbara Young, G. O. (2013). Wheater's Functional Histology. Churchill Livingstone. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf Colombia( Popayán, Cauca) Universidad Antonio Nariño Medicina Veterinaria Facultad de Medicina Veterinaria Popayán - Alto Cauca |
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