Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció
In this proposal, the objective is to design an improvement in the production process of drinking water in the company El Rocio in the municipality of Duitama Boyacá, where it is wanted to guarantee that the processes, the machinery and the innocuousness of the raw material are in a ideal state so t...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8425 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
_version_ | 1812647461747949568 |
---|---|
author | Pacheco Gomez, Nicolás |
author2 | Alarcón Pérez, Oscar Alberto |
author_facet | Alarcón Pérez, Oscar Alberto Pacheco Gomez, Nicolás |
author_sort | Pacheco Gomez, Nicolás |
collection | DSpace |
description | In this proposal, the objective is to design an improvement in the production process of drinking water in the company El Rocio in the municipality of Duitama Boyacá, where it is wanted to guarantee that the processes, the machinery and the innocuousness of the raw material are in a ideal state so that there are no bottlenecks during the production process of potabilization; guaranteeing the consumer a beverage free of pathogens or contaminants.
The development of this thesis was carried out by characterizing the production process with elements of information collection such as: a checklist which was carried out depending on resolution 2674/2013 and decree 1575/2007, from the characterization of the processes, a HACCP system was used as a tool to identify hazard analysis and critical control points within the production process, from the reception of the raw material to the final delivery of the product to the consumer; The physical, chemical and biological dangers were fixed, identifying the dangers that can occur in each of the stages, the critical control points that endanger the safety of the product were determined. |
format | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-8425 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | spa |
publishDate | 2023 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-84252024-10-09T22:53:23Z Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció Pacheco Gomez, Nicolás Alarcón Pérez, Oscar Alberto Inocuidad mantenimiento peligro materia prima características Safety maintenance danger raw material characteristics In this proposal, the objective is to design an improvement in the production process of drinking water in the company El Rocio in the municipality of Duitama Boyacá, where it is wanted to guarantee that the processes, the machinery and the innocuousness of the raw material are in a ideal state so that there are no bottlenecks during the production process of potabilization; guaranteeing the consumer a beverage free of pathogens or contaminants. The development of this thesis was carried out by characterizing the production process with elements of information collection such as: a checklist which was carried out depending on resolution 2674/2013 and decree 1575/2007, from the characterization of the processes, a HACCP system was used as a tool to identify hazard analysis and critical control points within the production process, from the reception of the raw material to the final delivery of the product to the consumer; The physical, chemical and biological dangers were fixed, identifying the dangers that can occur in each of the stages, the critical control points that endanger the safety of the product were determined. En esta propuesta, el objetivo es diseñar una mejora en el proceso productivo de agua potable en la empresa El Roció del municipio de Duitama Boyacá, en donde se quiere garantizar que los procesos, la maquinaria y la inocuidad de la materia prima se encuentre en un estado idóneo para que no se presenten cuellos de botella durante el proceso productivo de potabilización; garantizándole al consumidor una bebida libre de agentes patógenos o contaminantes. El desarrollo de esta tesis se realizó haciendo una caracterización en el proceso productivo con elementos de recolección de información como lo son: una lista de chequeo la cual se realizó dependiendo de la resolución 2674/2013 y el decreto 1575/2007, a partir de la caracterización de los procesos se procedió a utilizar un sistema de HACCP como herramienta para identificar análisis de peligros y puntos críticos de control dentro del proceso productivo, desde la recepción de la materia prima hasta la entrega final del producto al consumidor; Se fijaron los peligros físicos, químicos y biológicos, identificando los peligros que se pueden presentar en cada una de las etapas, se determinaron los puntos críticos de control que ponen en peligro la inocuidad del producto. Ingeniero(a) Industrial Pregrado Presencial Proyecto 2023-08-10T21:35:35Z 2023-08-10T21:35:35Z 2023-07-25 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8425 Becerra, J., & Salas, I. (2015). El derecho humano al acceso al agua potable: aspectos filosóficos y constitucionales de su configuración y garantía en Latinoamérica. Prolegómenos, 19(37), 125. https://doi.org/10.18359/prole.1684 Berrio, C. (2020). diseño de un sistema de potabilización y abastecimiento de agua. Camacho, S. (2021). Programa para la reducción de pérdidas del suministro de agua potable de la empresa de servicios públicos de Paipa S.A.S Red Vital E.S.P. Cárdenas, J., & Ruiz, J. (2020). Diagnostico hidráulico operativo de la planta de tratamiento de agua potable de municipio de Santuario Risaralda. Echeverría, J., & Anaya, S. (2018). El derecho humano al agua potable en Colombia: Decisiones del Estado y de los particulares. In Vniversitas (Vol. 67, Issue 136). KIM, J. K. (2012). Aparato de tipo circulación para generar (Issue 1). LOPEZ, C. (2011). EQUIPO PARA EL APROVECHAMIENTO DE AGUA POTABLE. Lozano, D. (2007). Agua potable. Necesidad del presente y del futuro. 60. Núñez, M., & Jaime, B. (2021). restauración del sistema de tratamiento de agua potable de la sede Usme de la universidad Antonio Nariño Rodriguez, L., & Morales, J. (2021). Evaluación de alternativas de bajo costo y fácil implementación para el tratamiento de agua potable en la vereda rio blanco en el municipio de Gutierrez Cundinamarca (Vol. 4, Issue 1). Sánchez, N. (2011). El modelo de gestión y su incidencia en la provisión de los servicios de agua potable y alcantarillado en la municipalidad de tena. 255. https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/bitstream/123456789/13261/1/MG-GP-1272.pdf SCHRAMM, B., & LANG, J. (2009). dispositivo y procedimiento de calentamiento térmico de agua potable. In Angewandte Chemie International Edition, 6(11), 951–952. (Issue 6). Tamara, H., & López, M. (2020). Diseño de una planta desalinizadora de agua de mar basada en la tecnología de osmosis inversa para abastecer de agua potable a las comunidades indígenas de la Alta Guajira. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document application/msword application/pdf application/pdf application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet application/pdf application/pdf application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet Universidad Antonio Nariño Ingeniería Industrial Facultad de Ingeniería Industrial Duitama |
spellingShingle | Inocuidad mantenimiento peligro materia prima características Safety maintenance danger raw material characteristics Pacheco Gomez, Nicolás Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció |
title | Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció |
title_full | Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció |
title_fullStr | Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció |
title_full_unstemmed | Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció |
title_short | Propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el Roció |
title_sort | propuesta de mejora para el proceso productivo de la empresa de agua el rocio |
topic | Inocuidad mantenimiento peligro materia prima características Safety maintenance danger raw material characteristics |
url | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/8425 |
work_keys_str_mv | AT pachecogomeznicolas propuestademejoraparaelprocesoproductivodelaempresadeaguaelrocio |