Impacto de la frecuencia y hábitos de consumo de bebidas ácidas asociados al desgaste dental erosivo en los estudiantes de la UAN Villavicencio

The Dental erosion is the localized, chronic and pathological loss of the hard tissues of the teeth. This is because chemical solutions come into direct contact with the teeth; it has been proven that the diet of adolescents and adults is mostly made up of acidic foods and drinks that generate this...

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Main Author: Sandoval Acevedo, Laura Helena
Other Authors: Cuellar Mancilla, Jorge Orlando
Format: Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
Language:spa
Published: Universidad Antonio Nariño 2022
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Online Access:http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6511
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institution Repositorio Digital UAN
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publisher Universidad Antonio Nariño
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spelling repositorio.uan.edu.co-123456789-65112024-10-09T22:36:27Z Impacto de la frecuencia y hábitos de consumo de bebidas ácidas asociados al desgaste dental erosivo en los estudiantes de la UAN Villavicencio Sandoval Acevedo, Laura Helena Cuellar Mancilla, Jorge Orlando Erosión dental Dieta Alimentos ácidos Prevalencia Frecuencia Hábitos 617.6 Dental erosion Diet Acidic beverages Acidic foods Prevalence Frecuency Habits The Dental erosion is the localized, chronic and pathological loss of the hard tissues of the teeth. This is because chemical solutions come into direct contact with the teeth; it has been proven that the diet of adolescents and adults is mostly made up of acidic foods and drinks that generate this type of condition which, if not treated in time, will seriously compromise the dental structure. In Colombia there are few studies on the prevalence of erosive dental wear, therefore, the objective of this study is to determine the relationship between the frequency and consumption habits of acidic drinks with the prevalence of dental erosion, providing important knowledge on the prevalence of this condition and seeking to create awareness among dental students and dentists already graduated to increase the focus on this condition in order to achieve its early detection. La erosión dental es la pérdida localizada, crónica y patológica de los tejidos duros de los dientes. esto es porque las soluciones químicas entran en contacto directo con los dientes; se ha comprobado que en la dieta de consumo de los adolescentes y adultos en su mayoría la componen alimentos y bebidas ácidas que son las que generan este tipo de afección el cual si no es tratado a tiempo se verá gravemente comprometida la estructura dental. En Colombia hay escasos estudios sobre la prevalencia del desgaste dental erosivo, por lo tanto, el objetivo de este estudio es determinar la relación entre la frecuencia y los hábitos de consumo de bebidas ácidas con la prevalencia de erosión dental; proporcionando un conocimiento importante sobre la prevalencia de esta afección y se busca crear conciencia entre los estudiantes de la carrera de odontología y odontólogos ya graduados para aumentar el enfoque en esta afección para lograr su detección temprana. Odontólogo(a) Pregrado Presencial Investigación 2022-05-11T00:39:47Z 2022-05-11T00:39:47Z 2021-11-27 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/6511 Bartlett, D., Ganss, C., & Lussi, A. (2008). Basic Erosive Wear Examination (BEWE): a new scoring system for scientific and clinical needs. Clinical oral investigations, 12 Suppl 1(Suppl 1), S65–S68. Carpenter, G., Cotroneo, E., Moazzez, R., Rojas-Serrano, M., Donaldson, N., Austin, R., Zaidel, L., Bartlett, D., & Proctor, G. (2014). Composition of enamel pellicle from dental erosion patients. Caries research, 48(5), 361–367. Carvalho, T. S., Colon, P., Ganss, C., Huysmans, M. C., Lussi, A., Schlüter, N., & Wiegand, A. (2015). Consensus report of the European Federation of Conservative Dentistry: erosive tooth wear—diagnosis and management. Clinical oral investigations, 19(7), 1557-1561. Dixon, B., Sharif, M. O., Ahmed, F., Smith, A. B., Seymour, D., & Brunton, P. A. (2012). Evaluation of the basic erosive wear examination (BEWE) for use in general dental practice. British dental journal, 213(3), E4-E4. Dugmore, C. R., & Rock, W. P. (2004). A multifactorial analysis of factors associated with dental erosion. British dental journal, 196(5), 283-286. El Aidi, H., Bronkhorst, E. M., & Truin, G. J. (2008). A longitudinal study of tooth erosion in adolescents. Journal of dental research, 87(8), 731-735. ENSAB IV Fajardo Santacruz, M. C., & Mafla Chamorro, A. C. (2011). Diagnóstico y epidemiología de erosión dental. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud, 43(2), 179-189. Fajardo, E., Camargo, Y., Buitrago, E., Peña, L., & Rodríguez, L. (2016). Estado nutricional y preferencias alimentarias de una población de estudiantes universitarios en Bogotá. Revista Med, 24(2), 58-65 Gillborg, S., Åkerman, S. y Ekberg, E. (2020). Desgaste dental en adultos suecos: un estudio transversal. Revista de rehabilitación oral , 47 (2), 235-245. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf Villavicencio (Colombia) Universidad Antonio Nariño Odontología Facultad de Odontología Villavicencio
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