Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca

The present research work was carried out in order to make an evaluation of the presence of aflatoxins (B1, B2, G1, G2) in balanced food for dogs marketed in bulk in establishments in the municipality of Chia Cundinamarca, in relation to the problem that It exists due to the contamination of food an...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Cano Suesca, Lady Juliana, Ovalle López, Solmiriam
Other Authors: Vargas Ortiz, Francisco Javier
Format: Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
Language:spa
Published: Universidad Antonio Nariño 2021
Subjects:
Online Access:http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
_version_ 1812648571723317248
author Cano Suesca, Lady Juliana
Ovalle López, Solmiriam
author2 Vargas Ortiz, Francisco Javier
author_facet Vargas Ortiz, Francisco Javier
Cano Suesca, Lady Juliana
Ovalle López, Solmiriam
author_sort Cano Suesca, Lady Juliana
collection DSpace
description The present research work was carried out in order to make an evaluation of the presence of aflatoxins (B1, B2, G1, G2) in balanced food for dogs marketed in bulk in establishments in the municipality of Chia Cundinamarca, in relation to the problem that It exists due to the contamination of food and raw materials used for the production of concentrate for canines by the fungus Aspergillus flavus, which is a ubiquitous microorganism, having the ability to thrive in water, soil and air, colonizing harvest crops along its path , transport vehicles and continue their dissemination and growth under optimal storage conditions for these products.
format Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
id repositorio.uan.edu.co-123456789-5110
institution Repositorio Digital UAN
language spa
publishDate 2021
publisher Universidad Antonio Nariño
record_format dspace
spelling repositorio.uan.edu.co-123456789-51102024-10-09T23:26:26Z Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca Cano Suesca, Lady Juliana Ovalle López, Solmiriam Vargas Ortiz, Francisco Javier León Serpa, Victor Mauricio Micotoxinas Aflatoxina B1, B2, G1, G2 Aspergillus flavus Caninos Alimento balanceado Almacenamiento Aflatoxicosis HPLC Mycotoxins Aflatoxin B1, B2, G1, G2. Aspergillus flavus Canines Balanced food Storage Aflatoxicosis HPLC The present research work was carried out in order to make an evaluation of the presence of aflatoxins (B1, B2, G1, G2) in balanced food for dogs marketed in bulk in establishments in the municipality of Chia Cundinamarca, in relation to the problem that It exists due to the contamination of food and raw materials used for the production of concentrate for canines by the fungus Aspergillus flavus, which is a ubiquitous microorganism, having the ability to thrive in water, soil and air, colonizing harvest crops along its path , transport vehicles and continue their dissemination and growth under optimal storage conditions for these products. El presente trabajo de investigación se realizó con el fin de hacer una evaluación de la presencia de aflatoxinas ( B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos del municipio de chía Cundinamarca, en relación a la problemática que existe debido a la contaminación de alimentos y materias primas utilizados para la elaboración de concentrado para caninos por el hongo aspergillus flavus, el cual es un microorganismo ubicuo, teniendo la capacidad de prosperar en agua, tierra y aire, colonizando en su recorrido cultivos de cosecha, vehículos de transporte y continuar su diseminación y crecimiento bajos condiciones óptimas de almacenamiento de estos productos. Médico(a) Veterinario(a) Pregrado Presencial Monografía 2021-10-28T19:42:55Z 2021-10-28T19:42:55Z 2021-04-28 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110 Acuña C, Díaz G y Espitia M (2005). Aflatoxinas en maíz: reporte de caso en la costa atlántica colombiana. Recuperado el 31 de agosto de 2019. http://www.redalyc.org/pdf/4076/407639209007.pdf base de datos: Redalyc Arnot, L., Duncan, N., Coetzer, H. y Botha, C. (2012). An outbreak of canine aflatoxicosis in Gauteng province, South Africa. Js Afr vet assoc, Vol 83 (1), 2-4. Recuperado el 20 mayo de 2019 https://pdfs.semanticscholar.org/1f8c/e81090f4b73232fda8e946a007dfad6e9d73.pdf?_ga =2.241032966.46144843.1607053113-794080678.1607053113 Base de datos: CABI Ato, M., López, J. y Benavente, A. (2013). Un sistema de clasificación de los diseños de investigación en psicología. Anales de psicología, Vol 29 (3), 1038-1059. Recuperado el 31 de mayo de 2019 de http://www.redalyc.org/pdf/167/16728244043.pdf Andrea Carreño V, Juan José Hurtado, María Cristina Navas. (2012). Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: scielo Barth Wouters, A., Assis Casagrande, R., Wouters, F., Negrão Watanabe, T., Marques Boabaid, F., Farias Cruz, C. y Driemeier, D. (2013). An outbreak of aflatoxin poisoning 50 in dogs associated with aflatoxin B1–contaminated maize products. Journal of Veterinary diagnostic investigation, Vol 25 (2), 282-287. Recuperado el 20 de mayo de 2019 https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1040638713477409 Base de datos: SAGE journals Carreño Venegas, A., Hurtado Guerra, J. y Navas Navas, M. (2014). Exposition to aflatoxin: a public health problem/Exposición a aflatoxina: un problema de salud pública. Iatreia, Vol 27 (1), 42-52. Recuperado el 20 de mayo de 2019 http://www.scielo.org.co/pdf/iat/v27n1/v27n1a05.pdf Base de datos: Scielo Castellari, C., Cendoya, M., Valle, F., Barrera, V. y Pacin, A. (2015).DETERMINACIÓN DE AFLATOXINAS EN ALIMENTOS BALANCEADOS PARA CERDOS EN GRANJAS DE LOS ESTADOS ARAGUA Y CARABOBO, VENEZUELA Vol 47 (4), 350-359. Recuperado el 29 de mayo de 2019 https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: ScienceDirect Diaz G, Perilla N & Rojas Y (2001).Occurrence of aflatoxins in selected colombian foods https://doi.org/10.1007/BF02946113 Recuperado el 12 de mayo de 2021. Eroksuz, Y., Kaya, E., Issi, M., Baydar, E., Cevik, A., Eroksuz, H., Asci, Z. y Timurkan, O. (2015). Subacute aflatoxicosis due to moldy bread consumption in a dog. Revue Med. Vet, Vol 9 (10), 259-265. Recuperado 28 de mayo de 2019 https://www.revmedvet.com/2015/RMV166_259_265.pdf Base de datos: CABI Fernández Surumay, G., Negrón González, G., Isea Fernández, G., Sánchez Camarillo, E. (2000). Reporte de análisis cuantitativo de aflatoxinas por el método Elisa en muestras de materias primas de alimento balanceado para aves provenientes de una planta ubicada en el municipio mara del estado Zulia, Venezuela. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias, Vol. 10 (1), 63-68. Recuperado el 30 de mayo de 2019 de https://www.redalyc.org/pdf/959/95939206003.pdf Base de datos: Academic OneLife instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf Colombia, Cundinamarca (Chía) Universidad Antonio Nariño Medicina Veterinaria Facultad de Medicina Veterinaria Bogotá - Circunvalar
spellingShingle Micotoxinas
Aflatoxina B1, B2, G1, G2
Aspergillus flavus
Caninos
Alimento balanceado
Almacenamiento
Aflatoxicosis
HPLC
Mycotoxins
Aflatoxin B1, B2, G1, G2.
Aspergillus flavus
Canines
Balanced food
Storage
Aflatoxicosis
HPLC
Cano Suesca, Lady Juliana
Ovalle López, Solmiriam
Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
title Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
title_full Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
title_fullStr Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
title_full_unstemmed Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
title_short Evaluación de la presencia de Aflatoxinas (B1, B2, G1, G2) en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de Chía, Cundinamarca
title_sort evaluacion de la presencia de aflatoxinas b1 b2 g1 g2 en alimentos balanceados para caninos comercializados a granel en establecimientos de chia cundinamarca
topic Micotoxinas
Aflatoxina B1, B2, G1, G2
Aspergillus flavus
Caninos
Alimento balanceado
Almacenamiento
Aflatoxicosis
HPLC
Mycotoxins
Aflatoxin B1, B2, G1, G2.
Aspergillus flavus
Canines
Balanced food
Storage
Aflatoxicosis
HPLC
url http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5110
work_keys_str_mv AT canosuescaladyjuliana evaluaciondelapresenciadeaflatoxinasb1b2g1g2enalimentosbalanceadosparacaninoscomercializadosagranelenestablecimientosdechiacundinamarca
AT ovallelopezsolmiriam evaluaciondelapresenciadeaflatoxinasb1b2g1g2enalimentosbalanceadosparacaninoscomercializadosagranelenestablecimientosdechiacundinamarca
  • Editorial
  • CRAI
  • Repositorio
  • Libros