Estudio de prefactibilidad para la fabricación y comercialización de cerveza artesanal a base de la cascarilla del cacao

The purpose of this research is to demonstrate the manufacturing and commercialization process of a new potential product mainly aimed at the Bogotá market. This can be achieved with the initial installation of a microbrewery company that will try to get the best out of a characteristic fruit of Col...

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Main Authors: Rojas Sánchez, Edison Gilberto, Uribe Ortiz, Jhoan Sebastián
Other Authors: Mendoza Patiño, Diego Ernesto
Format: Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
Language:spa
Published: Universidad Antonio Nariño 2021
Subjects:
Online Access:http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5069
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description The purpose of this research is to demonstrate the manufacturing and commercialization process of a new potential product mainly aimed at the Bogotá market. This can be achieved with the initial installation of a microbrewery company that will try to get the best out of a characteristic fruit of Colombia such as cocoa, with the reuse of its residue such as the cocoa husk. In most cases the processing plants of is fruit discard that vital raw material for the project, in the pulping stage, though it can create added value for farmers in the regions. We proceed to identify all the stages of the beer production process, establishing the optimal quantities and extracting that taste of cocoa that is desired by many people. For the operation of the plant, all the minimum standards and legal requirements that will govern the company are evaluated as well as the registration of the company name and possible innovative designs in its presentation that will differentiate it from the other beers on the market. In relation to the commercialization, there are several factors that may affect the investigation. In this initial case there will be no intermediaries, so all the distribution logistics will be done by the same company in the same way. The demand for craft beer in Bogota was found to be unsatisfied. (Dinero, 2019)
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institution Repositorio Digital UAN
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We proceed to identify all the stages of the beer production process, establishing the optimal quantities and extracting that taste of cocoa that is desired by many people. For the operation of the plant, all the minimum standards and legal requirements that will govern the company are evaluated as well as the registration of the company name and possible innovative designs in its presentation that will differentiate it from the other beers on the market. In relation to the commercialization, there are several factors that may affect the investigation. In this initial case there will be no intermediaries, so all the distribution logistics will be done by the same company in the same way. The demand for craft beer in Bogota was found to be unsatisfied. (Dinero, 2019) La presente investigación tiene como propósito evidenciar el proceso de fabricación y comercialización de un nuevo producto potencial principalmente dirigida a Bogotá con la instalación inicialmente de una empresa micro cervecera que intentara sacar el mejor provecho de un fruto característico de Colombia como lo es el cacao. Según (Alvarez & Quilumba, 2018), con la reutilización de un residuo como la cascarilla de cacao que en la mayoría de los casos es mal utilizada por las plantas procesadoras de cacao específicamente en el proceso de despulpada, desperdician esa materia prima vital para el proyecto que se está realizando dándole un valor agregado a los agricultores en las regiones que lo siembran por consiguiente se procede a identificar todas las etapas del proceso productivo de cerveza estableciendo las cantidades necesarias y extrayendo ese gusto al cacao que es tan apetecido en la sociedad. Para el funcionamiento de la planta se evalúa todos los estándares mínimos y requisitos legales que regirán a la empresa también en la inscripción de la razón social que diferenciara entre las demás cervezas del mercado, se dispone con diseños innovadores muy llamativos en su presentación todo aquello en relación con la comercialización (Dinero, 2019) Ingeniero(a) Industrial Pregrado Presencial 2021-10-19T20:13:40Z 2021-10-19T20:13:40Z 2021-07-01 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/5069 Ministerio de Salud, Protección Social y la Universidad Nacional. (2013). ESTRATEGIA NACIONAL DE RESPUESTA INTEGRAL FRENTE AL CONSUMO DE ALCOHOL EN COLOMBIA. Bogota: MINSALUD. Abarca, D., Martinez, R., Muñoz, J., Torres, M., & Vargas, G. (2010). Residuos de Café, Cacao y Cladodio de Tuna: Fuentes Promisorias de Fibra Dietaria. Loja: Revista Tecnologica ESPOL. Alcaldía Mayor de Bogotá. (28 de Diciembre de 2006). Secretaria de Habitat. Obtenido de https://www.habitatbogota.gov.co/resolucion-1402-de-2006 Alvarez, K., & Quilumba, F. (2018). Aprovechamiento de la cascarilla de cacao ( Theobroma Cacao L.) para la elaboracion de polvos y sus usos culinarios. Guayaquil: Universidad De Guayaquil, Facultad de Ingenieria quimica Alvarez, M. (2018). Control del proceso de fermentación de cerveza artesanal. Buenos Aires: Universidad de Buenos Aires. Amaya Jimenez, N. A., & Diaz Pascagaza, L. M. (2019). Evaluacion de perfiles fermentativos para la elaboracion de cerveza artesanal por levaduras nativas. Bogotá: Fundacion Universidad De America, Facultad de Ingenieria Quimica Ambar Terrae. (16 de 02 de 2021). REINHEITSGEBOT AMBAR. Obtenido de https://ambar.com/noticias/reinheitsgebot/ Arenas, J. D. (2004). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa de servicio de entretenimiento apartir del suministro de juguetes de peluche personalizados en colombia. Bogotá D.C: Pontificia Universidad Javeriana. Argudo, R. E. (2014). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de cerveza artesanal. Canton, Quevedo: Universidad Tecnica Estatal de Quevedo. Arroyo Lluen, J. (2019). Diseño de un proceso de produccion de cerveza artesanal de maracuyá. Piura , Peru: Universidad de Piura, Facultad de Ingenieria Industrial. Balaguer, D. (2017). Diseño de una planta de elaboración de cerveza artesanal microcerveceria. Cataluña,Barcelona: Universitat Politecnica de Catalunya. Banco de la República Colombia. (03 de Mayo de 2021). Tasa Representativa del Mercado. Obtenido de https://www.banrep.gov.co/es/estadisticas/trm instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Ingeniería Industrial Facultad de Ingeniería Industrial Bogotá - Sur
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