Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería
Quality management systems emerged as a strategy to promote excellence and productivity in companies, giving an important twist to the approach of organizational sciences to the company. It is based on the concept of total quality, which over time evolved into what is known today as quality manageme...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4704 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
_version_ | 1812647335954481152 |
---|---|
author | Franceschi Bernal, Jorge Mario Cortecero Contreras, Ronny |
author2 | Fernández Jordan, Carlos Andrés |
author_facet | Fernández Jordan, Carlos Andrés Franceschi Bernal, Jorge Mario Cortecero Contreras, Ronny |
author_sort | Franceschi Bernal, Jorge Mario |
collection | DSpace |
description | Quality management systems emerged as a strategy to promote excellence and productivity in
companies, giving an important twist to the approach of organizational sciences to the company.
It is based on the concept of total quality, which over time evolved into what is known today as
quality management. The present project suggests the design of the QMS documentation as a
means to guarantee the growth, positioning and productivity of the company. It was developed in
four phases that are diagnosis of the initial compliance with the NTC ISO 9001:2015, then
following the parameters of chapter 4 of the standard was carried out the contextualization of the
company, the identification of its stakeholders and the factors of influence on the success of this.
Then the documentation of the QMS was carried out and finally the economic impact generated
by the project to the company is presented, finding a cost-benefit ratio of 72%. |
format | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-4704 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | spa |
publishDate | 2021 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-47042024-10-09T22:49:25Z Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería Franceschi Bernal, Jorge Mario Cortecero Contreras, Ronny Fernández Jordan, Carlos Andrés Gestión de calidad,Sistema de gestión de calidad,iesgos, procesos, organización Quality management, quality management system, risks, processes, organization. Quality management systems emerged as a strategy to promote excellence and productivity in companies, giving an important twist to the approach of organizational sciences to the company. It is based on the concept of total quality, which over time evolved into what is known today as quality management. The present project suggests the design of the QMS documentation as a means to guarantee the growth, positioning and productivity of the company. It was developed in four phases that are diagnosis of the initial compliance with the NTC ISO 9001:2015, then following the parameters of chapter 4 of the standard was carried out the contextualization of the company, the identification of its stakeholders and the factors of influence on the success of this. Then the documentation of the QMS was carried out and finally the economic impact generated by the project to the company is presented, finding a cost-benefit ratio of 72%. Los sistemas de gestión de calidad surgen como una estrategia para promover la excelencia y la productividad en las empresas, dando un giro importante al enfoque de las ciencias organizacionales sobre la empresa. Se parte del concepto de calidad total que con el tiempo fue evolucionando a lo que hoy se conoce como gestión de la calidad. El presente proyecto sugiere el diseño de la documentación del SGC como medio para garantizar el crecimiento, posicionamiento y la productividad de la empresa. Se desarrolló en cuatro fases que son diagnóstico del cumplimiento inicial de la NTC ISO 9001:2015, luego siguiendo los parámetros del capítulo 4 de la norma se llevó a cabo la contextualización de la empresa, la identificación de sus partes interesadas y los factores de influencia en el éxito de esta. Luego se llevó a cabo la documentación del SGC y finalmente se presenta el impacto económico generado por el proyecto a la empresa, encontrándose una relación costo beneficio de 72%. Ingeniero(a) Industrial Pregrado Presencial Monografía 2021-08-21T01:38:13Z 2021-08-21T01:38:13Z 2021-05-28 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4704 Amaya, A., & Buriticá, M. (2019). Formulación del Sistema de Gestión de la Calidad bajo el estándar internacional NTC ISO 9001:2015, Panadería Doraditos Plaza de Medellín . Repositorio de la Universidad de Antioquia, 52-63. Antoja, F. J. (2015). Masa madre- Sourdough. Italia: Montagud. Arbós, L. C., & Babón, J. G. (2017). Gestión integral de la calidad: implantación, control y certificación. Profit Editorial Arias, S. (2019). Propuesta de diseño de sistema de gestión de calidad para la empresa Dailywork Importadora y Distribuidora Compañía Limitada (Master's thesis). Obtenido de Universidad de las Américas: http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/10684 Ariza, O. A., Delgado Ortiz, C. C., & Amature Betancurth, M. A. (2019). Diseño de sistema de gestión de calidad acorde a las normas NTC ISO9001: 2015 para la empresa Proyinco SAS. Obtenido de Universidad Cooperativa de Colombia - Repositorio Institucional : https://repository.ucc.edu.co/handle/20.500.12494/14736 Chacón, J. (2018). Theories and concepts in total quality management. Total Quality Management, 3(2), 133-146. Clavijo, I. N. (2015). INVESTIGACIÓN DE MERCADOS. Ocaña, Colombia. Climent, A. (2018). Proyecto de diseño de un Modelo de un Sistema de Gestión de calidad basado en la Norma ISO9001: 2015 para pymes (Doctoral dissertation). Obtenido de Universidad Politécnica de Valencia - Repositorio UPV: https://riunet.upv.es/handle/10251/107395 Cruz, F., López, A., & Ruiz, C. (2017). Management system ISO 9001-2015: techniques and tools of quality engineering for the implementation. Revista Ingeniería, Investigación y Desarrollo, 17(1), 59-69. Cubillos, M. C., & Rozo Rodríguez, D. (2009). El concepto de calidad: Historia, evolución e importancia para la competitividad. Revista de la Universidad de la Salle, 2009(48), 80- 99. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Ingeniería Industrial Facultad de Ingeniería Industrial Cartagena |
spellingShingle | Gestión de calidad,Sistema de gestión de calidad,iesgos, procesos, organización Quality management, quality management system, risks, processes, organization. Franceschi Bernal, Jorge Mario Cortecero Contreras, Ronny Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería |
title | Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería |
title_full | Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería |
title_fullStr | Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería |
title_full_unstemmed | Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería |
title_short | Diseño de la documentación bajo los requisitos de la norma NTC ISO 9001: 2015 para la empresa La Casa del Hojaldre y Pastelería |
title_sort | diseno de la documentacion bajo los requisitos de la norma ntc iso 9001 2015 para la empresa la casa del hojaldre y pasteleria |
topic | Gestión de calidad,Sistema de gestión de calidad,iesgos, procesos, organización Quality management, quality management system, risks, processes, organization. |
url | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4704 |
work_keys_str_mv | AT franceschibernaljorgemario disenodeladocumentacionbajolosrequisitosdelanormantciso90012015paralaempresalacasadelhojaldreypasteleria AT cortecerocontrerasronny disenodeladocumentacionbajolosrequisitosdelanormantciso90012015paralaempresalacasadelhojaldreypasteleria |