Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production process through the design...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
Language: | spa |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
_version_ | 1812647374278885376 |
---|---|
author | Fonseca Basto, Julieth Pulido Nova, Joan Sebastián |
author2 | Rojas Moreno, Omar Franklin |
author_facet | Rojas Moreno, Omar Franklin Fonseca Basto, Julieth Pulido Nova, Joan Sebastián |
author_sort | Fonseca Basto, Julieth |
collection | DSpace |
description | In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to
reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project
tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production
process through the design of a prototype dryer, for this it was necessary to characterize
the garlic drying curve and size the machine. |
format | Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-4635 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | spa |
publishDate | 2021 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-46352024-10-09T22:51:10Z Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. Fonseca Basto, Julieth Pulido Nova, Joan Sebastián Rojas Moreno, Omar Franklin Diseño Ajo Secador Convección forzada Design Garlic Dryer Forced convection In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production process through the design of a prototype dryer, for this it was necessary to characterize the garlic drying curve and size the machine. En la búsqueda de implementar un proceso de producción más ágil y eficiente que contribuya a reducción del tiempo que conlleva realizar un ciclo y a su vez aumente las ventas actuales, el proyecto busca contribuir a la empresa Sabor y Sazón, Ajo boyacense a agilizar la obtención del ajo por medio del diseño de un prototipo de secador, para esto fue necesario caracterizar la curva de secado del ajo y dimensionar la máquina. Ingeniero(a) Mecánico(a) Pregrado Presencial Monografía 2021-08-18T20:53:59Z 2021-08-18T20:53:59Z 2021-06-03 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635 L. J. García Gómez and F. J. Sánchez-Muniz, "Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum)," Archivos Latinoamericanos de Nutrición, vol. 50, pp. 219- 229, 2000. L. F. M. S. Gaviria, M. F. Castro, É. A. Gómez, and F. Castro, "Pérdida y desperdicio de alimentos en Colombia - Estudio de la Dirección de Seguimiento y Evaluación de Políticas Públicas," Departamento Nacional de Planeación (DNP), 2016. R. O. Lamidi, L. Jiang, P. B. Pathare, Y. D. Wang, and A. P. Roskilly, "Recent advances in sustainable drying of agricultural produce: A review," Applied Energy, vol. 233-234, pp. 367-385, 2019/01/01/ 2019. .M. Younis, D. Abdelkarim, and A. Zein El-Abdein, "Kinetics and mathematical modeling of infrared thin-layer drying of garlic slices," Saudi Journal of Biological Sciences, vol. 25, no. 2, pp. 332-338, 2018/02/01/ 2018. T. Baysal, F. Icier, S. Ersus, and H. Yıldız, "Effects of microwave and infrared drying on the quality of carrot and garlic," European Food Research and Technology, vol. 218, no. 1, pp. 68-73, 2003/12/01 2003. Y. Feng et al., "Role of drying techniques on physical, rehydration, flavor, bioactive compounds and antioxidant characteristics of garlic," Food Chemistry, vol. 343, p. 128404, 2021. Y. Xu et al., "A comparative evaluation of nutritional properties, antioxidant capacity and physical characteristics of cabbage (Brassica oleracea var. capitate Var L.) subjected to different drying methods," Food chemistry, vol. 309, p. 124935, 2020 N. G. Gómez, "CINETICAS DE ACIDO PIRUVICO DURANTE EL PROCESO DE SECADO CONSTANTE Y VARIABLE DEL AJO," IPN. Oaxaca, México, 2008. M. T. L. Luengo, "El ajo, propiedades farmacológicas e indicaciones terapéuticas," Offarm: farmacia y sociedad, vol. 26, N°1 pp. 78-81, 2007. "Ajo," Fundación integra, Recuperado de: https://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl, 2021. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Ingeniería Mecánica Facultad de Ingeniería Mecánica, Electrónica y Biomédica Tunja |
spellingShingle | Diseño Ajo Secador Convección forzada Design Garlic Dryer Forced convection Fonseca Basto, Julieth Pulido Nova, Joan Sebastián Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. |
title | Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. |
title_full | Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. |
title_fullStr | Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. |
title_full_unstemmed | Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. |
title_short | Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. |
title_sort | diseno de un prototipo de secador de ajo por conveccion forzada para la empresa sabor y sazon ajo boyacense s a s |
topic | Diseño Ajo Secador Convección forzada Design Garlic Dryer Forced convection |
url | http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635 |
work_keys_str_mv | AT fonsecabastojulieth disenodeunprototipodesecadordeajoporconveccionforzadaparalaempresasaborysazonajoboyacensesas AT pulidonovajoansebastian disenodeunprototipodesecadordeajoporconveccionforzadaparalaempresasaborysazonajoboyacensesas |