Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.

In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production process through the design...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Fonseca Basto, Julieth, Pulido Nova, Joan Sebastián
Other Authors: Rojas Moreno, Omar Franklin
Format: Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
Language:spa
Published: Universidad Antonio Nariño 2021
Subjects:
Online Access:http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
_version_ 1812647374278885376
author Fonseca Basto, Julieth
Pulido Nova, Joan Sebastián
author2 Rojas Moreno, Omar Franklin
author_facet Rojas Moreno, Omar Franklin
Fonseca Basto, Julieth
Pulido Nova, Joan Sebastián
author_sort Fonseca Basto, Julieth
collection DSpace
description In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production process through the design of a prototype dryer, for this it was necessary to characterize the garlic drying curve and size the machine.
format Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización)
id repositorio.uan.edu.co-123456789-4635
institution Repositorio Digital UAN
language spa
publishDate 2021
publisher Universidad Antonio Nariño
record_format dspace
spelling repositorio.uan.edu.co-123456789-46352024-10-09T22:51:10Z Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S. Fonseca Basto, Julieth Pulido Nova, Joan Sebastián Rojas Moreno, Omar Franklin Diseño Ajo Secador Convección forzada Design Garlic Dryer Forced convection In the search to implement a more agile and efficient production process that contributes to reducing the time it takes to carry out a cycle and in turn increases current sales, the project tries to help the company “Sabor y Sazón, Ajo Boyacense” to improve the production process through the design of a prototype dryer, for this it was necessary to characterize the garlic drying curve and size the machine. En la búsqueda de implementar un proceso de producción más ágil y eficiente que contribuya a reducción del tiempo que conlleva realizar un ciclo y a su vez aumente las ventas actuales, el proyecto busca contribuir a la empresa Sabor y Sazón, Ajo boyacense a agilizar la obtención del ajo por medio del diseño de un prototipo de secador, para esto fue necesario caracterizar la curva de secado del ajo y dimensionar la máquina. Ingeniero(a) Mecánico(a) Pregrado Presencial Monografía 2021-08-18T20:53:59Z 2021-08-18T20:53:59Z 2021-06-03 Trabajo de grado (Pregrado y/o Especialización) info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635 L. J. García Gómez and F. J. Sánchez-Muniz, "Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum)," Archivos Latinoamericanos de Nutrición, vol. 50, pp. 219- 229, 2000. L. F. M. S. Gaviria, M. F. Castro, É. A. Gómez, and F. Castro, "Pérdida y desperdicio de alimentos en Colombia - Estudio de la Dirección de Seguimiento y Evaluación de Políticas Públicas," Departamento Nacional de Planeación (DNP), 2016. R. O. Lamidi, L. Jiang, P. B. Pathare, Y. D. Wang, and A. P. Roskilly, "Recent advances in sustainable drying of agricultural produce: A review," Applied Energy, vol. 233-234, pp. 367-385, 2019/01/01/ 2019. .M. Younis, D. Abdelkarim, and A. Zein El-Abdein, "Kinetics and mathematical modeling of infrared thin-layer drying of garlic slices," Saudi Journal of Biological Sciences, vol. 25, no. 2, pp. 332-338, 2018/02/01/ 2018. T. Baysal, F. Icier, S. Ersus, and H. Yıldız, "Effects of microwave and infrared drying on the quality of carrot and garlic," European Food Research and Technology, vol. 218, no. 1, pp. 68-73, 2003/12/01 2003. Y. Feng et al., "Role of drying techniques on physical, rehydration, flavor, bioactive compounds and antioxidant characteristics of garlic," Food Chemistry, vol. 343, p. 128404, 2021. Y. Xu et al., "A comparative evaluation of nutritional properties, antioxidant capacity and physical characteristics of cabbage (Brassica oleracea var. capitate Var L.) subjected to different drying methods," Food chemistry, vol. 309, p. 124935, 2020 N. G. Gómez, "CINETICAS DE ACIDO PIRUVICO DURANTE EL PROCESO DE SECADO CONSTANTE Y VARIABLE DEL AJO," IPN. Oaxaca, México, 2008. M. T. L. Luengo, "El ajo, propiedades farmacológicas e indicaciones terapéuticas," Offarm: farmacia y sociedad, vol. 26, N°1 pp. 78-81, 2007. "Ajo," Fundación integra, Recuperado de: https://www.regmurcia.com/servlet/s.Sl, 2021. instname:Universidad Antonio Nariño reponame:Repositorio Institucional UAN repourl:https://repositorio.uan.edu.co/ spa Acceso abierto Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Ingeniería Mecánica Facultad de Ingeniería Mecánica, Electrónica y Biomédica Tunja
spellingShingle Diseño
Ajo
Secador
Convección forzada
Design
Garlic
Dryer
Forced convection
Fonseca Basto, Julieth
Pulido Nova, Joan Sebastián
Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
title Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
title_full Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
title_fullStr Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
title_full_unstemmed Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
title_short Diseño de un prototipo de secador de ajo por convección forzada, para la empresa Sabor y Sazón Ajo Boyacense S.A.S.
title_sort diseno de un prototipo de secador de ajo por conveccion forzada para la empresa sabor y sazon ajo boyacense s a s
topic Diseño
Ajo
Secador
Convección forzada
Design
Garlic
Dryer
Forced convection
url http://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/4635
work_keys_str_mv AT fonsecabastojulieth disenodeunprototipodesecadordeajoporconveccionforzadaparalaempresasaborysazonajoboyacensesas
AT pulidonovajoansebastian disenodeunprototipodesecadordeajoporconveccionforzadaparalaempresasaborysazonajoboyacensesas
  • Editorial
  • CRAI
  • Repositorio
  • Libros