Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia
Cultural tourism products are seen as an opportunity to diversify tourism activities and enhance the cultural and natural resources of destinations. Currently, they are a strategy to strengthen inbound tourism. In this sense, the objective of this monograph is to design a cultural tourism product th...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado |
Language: | Español |
Published: |
Universidad Antonio Nariño
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/11814 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
_version_ | 1816476748262408192 |
---|---|
author | Laplace Orjuela David Andrés |
author2 | Valderrama Orozco Eliana Leonor |
author_facet | Valderrama Orozco Eliana Leonor Laplace Orjuela David Andrés |
author_sort | Laplace Orjuela David Andrés |
collection | DSpace |
description | Cultural tourism products are seen as an opportunity to diversify tourism activities and
enhance the cultural and natural resources of destinations. Currently, they are a strategy to
strengthen inbound tourism. In this sense, the objective of this monograph is to design a
cultural tourism product that includes tourist attractions in the Orinoco, Amazon, Andean
and Pacific regions as a contribution to international inbound tourism in Colombia, taking as
a reference the French target public. The methodology for the development privileges the
qualitative approach of descriptive type. The results allowed consolidating the design
proposal through a pilot test with a segment of the French population. It is expected that the
product design can be applied in other contexts within the European region to promote
inbound tourism from cultural tourism products. |
format | Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado |
id | repositorio.uan.edu.co-123456789-11814 |
institution | Repositorio Digital UAN |
language | Español |
publishDate | 2024 |
publisher | Universidad Antonio Nariño |
record_format | dspace |
spelling | repositorio.uan.edu.co-123456789-118142024-11-08T18:05:20Z Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia Laplace Orjuela David Andrés Valderrama Orozco Eliana Leonor Producto Turístico Cultura Turismo receptivo diversificación turística Tourism Product Culture Inbound tourism tourism diversification Cultural tourism products are seen as an opportunity to diversify tourism activities and enhance the cultural and natural resources of destinations. Currently, they are a strategy to strengthen inbound tourism. In this sense, the objective of this monograph is to design a cultural tourism product that includes tourist attractions in the Orinoco, Amazon, Andean and Pacific regions as a contribution to international inbound tourism in Colombia, taking as a reference the French target public. The methodology for the development privileges the qualitative approach of descriptive type. The results allowed consolidating the design proposal through a pilot test with a segment of the French population. It is expected that the product design can be applied in other contexts within the European region to promote inbound tourism from cultural tourism products. Los productos turísticos culturales se asumen como una oportunidad para diversificar las actividades de turismo y potenciar los recursos culturales y naturales de los destinos. En la actualidad se constituyen como una estrategia para fortalecer el turismo receptivo. En ese sentido, la presente monografía tiene como objetivo diseñar un producto turístico cultural que incluya atractivos turísticos en las regiones de Orinoquia, Amazónica, Andina y Pacífica como aporte al turismo receptivo internacional en Colombia, tomando como referencia el púbico objetivo francés. La metodología para el desarrollo privilegia el enfoque cualitativo de tipo descriptivo. Los resultados permitieron consolidar la propuesta de diseño a través de una prueba piloto con un segmento de población francesa. Se espera que el diseño del producto se pueda aplicar en otros contextos dentro de la región europea para promover el turismo receptivo desde productos turísticos culturales. final Profesional en Hotelería y Turismo Pregrado Presencial Monografía 2024-11-08T18:05:17Z 2024-11-08T18:05:17Z 2024-05-30 2024-11-08 Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado Estudio descriptivo Versión final del autor, Versión aceptada para publicar http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec http://purl.org/redcol/resource_type/PIC http://purl.org/coar/version/c_b1a7d7d4d402bcce https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/11814 Español Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Colombia http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/ Acceso abierto http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 pdf application/pdf application/pdf application/pdf Universidad Antonio Nariño Hotelería y Turismo Ecológico Facultad de Ciencias Económicas y Administrativas Bogotá - Federmán instname:Universidad Antonio Nariño Restrepo, J., Franky, J., Zuluaga, S., Fajardo, K., Bravo, A., Oviedo, S., & Guayacán, M. (2018). Plan Sectorial de Turismo 2018-2022. Vergara, M. E. G., & Tobías, A. P. B. (2018). Producto turístico cultural artesanal en Morroa y Sampués Sucre-Colombia. International journal of scientific management and tourism, 4(1). Mendoza, G., Bravo, A., De Turismo, V., Del Pilar, N., Ovalle, C., Augusto, C., & Ocampo, O.(n.d.). https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/portalDNP/PND2023/05022023_Plan_Sectorial_Turismo.pdf Caicedo,V.G.(2016). Producto-turístico. https://www.mincit.gov.co/CMSPages/GetFile.aspx?guid=641caa5c-43bc-4d35-bb29-4d82218bbcb8 S T I N O, D. (n.d.). POLÍTICA DE TURISMO CULTURAL TURÍSTICO, CULTURAL, CREATIVO Y SOSTENIBLE El progreso es de todos. https://www.mincit.gov.co/minturismo/calidad-y-desarrollo-sostenible/politicas-del-sectorturismo/politica-de-turismo-cultural-colombia/29-11-21-resumen-ejecutivo-politica-deturismo-cul.aspx S T I N O Turístico, D., Libertad, & Orden. (n.d.). POLÍTICA DE TURISMO CULTURAL El-progreso-es-de-todos-Mincomercio. https://www.mincit.gov.co/getattachment/minturismo/calidad-y-desarrollo- sostenible/politicas-del-sector-turismo/politica-de-turismo-cultural-colombia-destinoturi/15-03-2022-politica-de-turismo-cultural-colombia-destino-turistico-cultural-creativo-ysostenible-2021.pdf.aspx Procolombia. (2021, April 12). Conozca el Club de Producto e Innovación Turística de ProColombia. Sala de Prensa | PROCOLOMBIA. https://prensa.procolombia.co/conozca-elclub-de-producto-e-innovacion-turistica-de-procolombia Organización Mundial del Turismo. (2012). Manual de desarrollo de productos turísticos. World Tourism Organization. Wheeler, S. (2005). Los canales de distribución. Editorial Norma. |
spellingShingle | Producto Turístico Cultura Turismo receptivo diversificación turística Tourism Product Culture Inbound tourism tourism diversification Laplace Orjuela David Andrés Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia |
title | Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia |
title_full | Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia |
title_fullStr | Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia |
title_full_unstemmed | Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia |
title_short | Producto turístico cultural para la recepción de viajeros franceses a Colombia |
title_sort | producto turistico cultural para la recepcion de viajeros franceses a colombia |
topic | Producto Turístico Cultura Turismo receptivo diversificación turística Tourism Product Culture Inbound tourism tourism diversification |
url | https://repositorio.uan.edu.co/handle/123456789/11814 |
work_keys_str_mv | AT laplaceorjueladavidandres productoturisticoculturalparalarecepciondeviajerosfrancesesacolombia |